top of page
תמונת הסופר/תHillel Kobrovski

האם לאנושות יש אינטרס לפתח פילוסופיה של אבטחת סייבר כדיסציפלינה פילוסופית ?

אני מודה שאם אני הייתי נתקל במאמר שזאת הכותרת שלו, גם אותי זה היה מבהיל בהתחלה, אבל אני מבטיח שעבור מי שעוסק\ת בענף הסייבר, או קצת רוצה לנסות להבין לאן השימוש בטכנולוגיה מוביל אותנו בעתיד המאוד קרוב, המאמר הזה בהחלט פותח אפיקי מחשבה חדשים והסתכלות אחרת על "ענף הסייבר" וההשפעה הישירה והעקיפה שלו על כלל עתידה של האנושות.


כמו בכל שנה לקחתי על עצמי מחויבות של מיני פרויקט מחקר עצמאי, כדי לסכם לעצמי מה למדתי בשנה האחרונה, וגם כדי לבחון מספר נושאים שמטרידים אותי במקצוע שהוא תחום עיסוקי היום יומי. אולם בתחילת הדרך גם אני לא דמיינתי שזה ייקח לי כמה שבועות והרבה שעות שינה בלילה כדי להתחיל להסביר לעצמי איך מתמודדים עם שאלה שעל פניו נשמעת פשוטה, אבל מהר מאוד הבנתי שאין לי פה אפשרות "לעמוד על כתפי ענקים" היות ואחרי חיפוש של כמה לילות, בהם לא מצאתי שום מאמר בעברית או באנגלית שעוסק בנושא, החלטתי שאם זה נושא שאף אחד עד היום עסק בו או כתב עליו זה כנראה משימה שעלי לקחת על עצמי.


אז צעד אחרי צעד, כמו שלמדתי מכה מורים (ומורות) נהדרים שפגשתי בחיי (וחלקם מוזכרים במאמר) התחלתי "לפרק" את הנושא, בתקווה שאצליח להגיע בסופו של המאמר ליותר תשובות ותובנות מאשר שאלות חדשות שנשארו ללא מענה לחשוב עליהם בסוף המאמר.


אני משער שחלק מהביקורת שכתבתי במאמר יעצבנו כמה אנשי אקדמיה ואנשי מקצוע מענף הסייבר. פוליטיקאים ומנהלים בכירים במשרדי ממשלה כנראה פחות יתעצבנו על הביקורת היות ואותם מעניין אך ורק ההווה ולא העתיד.

לכל מי שאוהב תקצירים וחסר סבלנות, מה היו המסקנות של כמה עשרות שעות של למידה, חקירה, חשיבה וכתיבה, אז פיסקת הסיום של המאמר היא "באופן אישי כריאליסט אני רוצה להאמין שבסופו של דבר (ונקווה שלא יהיה זה מאוחר מידי) האנושות תבין עד כמה התלות שלה בטכנולוגיה מהותית להמשך קיום האנושות, והתלות בטכנולוגיה כוללת בתוכה גם את התלות במרחב הסייבר (שהיום הוא צורך בסיסי של האנושות כמו מים ומזון) ובתוכו תחום אבטחת הסייבר שמנסה לעמוד באתגר ולמנוע את קריסתו של מרחב הסייבר להיות "תוהו ובוהו", כך שזה הופך אותו לתחום מהותי להמשך קיום הסדר בקרב הציוויליזציה האנושית. הפילוסופיה של אבטחת הסייבר יכולה להיות התחלה לבסיס שבו יהיה ניתן לעסוק באותן שאלות קריטיות הרות גורל שמשפיעות וימשיכו להשפיע על כלל האנושות."


אבל שורת הסיכום שלי היא בהחלט חלק קטן מדרך ארוכה שבסופה מסקנה אחת שאינה קלה לעיכול והיא שפיתוח תחום ה "פילוסופיה של אבטחת הסייבר" הוא כורח המציאות וחובה כדי לסייע לאנושות לפתח דיון בו יתחילו להתמודד עם סוגיות, אתגרים ובעיות טכנולוגיות, חברתיות, כלכליות, וגאו-פוליטיות שממש "עוד רגע" הופכות להיות הרות אסון אם לא תהיה התגייסות גלובלית וכלל עולמית לעצור אותן בזמן, ולנווט את האנושות לבחור להשתמש בטכנולוגיה כך שהשימושים והאפקט כתוצאה משימוש בה יפעלו לתועלת האנושות ולא כנגדה וסכנה להמשך קיומה.


המאמר מוקדש בהערכה ואהבה רבה למורי, הפילוסוף פרופ' יוסף אגסי שממנו למדתי שגם בגיל 96 אסור להפסיק ללמוד ולשתף ידע עם אחרים.


בברכה , הילל קוברובסקי.


43 צפיות0 תגובות

Comentarios


bottom of page